Ciasta
Szarlotka z budyniem
Składniki:
2,5 szklanki mąki; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 0,5 szklanki cukru; 0,5 kostki margaryny, 2 łyżki smalcu, 4 płaskie łyżki śmietany, 1 jajko, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 4-5 jabłek antonówek.

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę, smalec, śmietanę i jajko zagnieść na kruche ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, rozłożyć na blasze i podpiec, a drugą, do której można wgnieść trochę kakao włożyć do zamrażalnika. Na pierwsze ciasto ułożyć obrane i pokrojone w 8-ki jabłka, zalać ugotowanym gęstym, gorącym budyniem, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec ok 40 minut w 160 stopniach. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznegolol


  PRZEJDŹ NA FORUM